Ciuperca strică aspectul unghiilor și ne face să fim stânjeniți dacă cineva o observă. Cu toate acestea, poate fi dificil să scapi de el. După ce ați luat medicamente și unguente, boala poate reveni din nou împreună cu disconfort, mâncărime și arsuri. Este important să alegeți un remediu care să elimine complet boala.
În acest articol ne vom da seama cum să tratăm ciuperca unghiilor, astfel încât să nu se întoarcă.
Semne de ciupercă a unghiilor
Denumirea medicală pentru ciuperca unghiilor este onicomicoza. Ca multe boli, nu se manifestă clar și clar imediat după infecție. Primele semne apar la 2-3 săptămâni după expunerea la agentul patogen. În primul rând, placa de unghii își pierde strălucirea lucioasă, apoi apar alte simptome:
- dungi albicioase sau gălbui, pete pe placa unghiei;
- schimbarea culorii unghiilor în galben, maro sau gri;
- îngroșarea, detașarea, tuberozitatea plăcii unghiei;
- miros neplăcut;
- peeling și roșeață a pielii din jurul unghiei și dintre degete;
- arsură și mâncărime.
Fără tratament, o infecție fungică distruge complet placa unghiei: se dezlipește și expune patul unghial.
De unde poți lua această boală?
Locurile publice cu umiditate ridicată reprezintă un pericol: piscine, băi, hamam-uri, saune, săli de sport. Ciuperca se transmite cu ușurință prin contactul direct cu o persoană infectată: agentul patogen pătrunde în zonele sănătoase și provoacă o infecție. Vă puteți infecta dacă folosiți lucrurile personale ale pacientului, de exemplu, pantofii sau prosopul.
Ciuperca se răspândește și în locurile unde există închiriere de pantofi. De exemplu, la bowling sau închirierea de patine, pantofi de schi, snowboard-uri. Este deosebit de periculos dacă nu sunt respectate standardele sanitare acolo. Te poți infecta cu onicomicoză de la papuci dacă sunt purtati adesea de diferiți oaspeți.
Saloanele de infrumusetare si manichiuristele si pedichiuristele care presteaza servicii la domiciliu reprezinta si ele un pericol. Dar numai dacă nu folosesc materiale de unică folosință pentru fiecare client nou sau nu sterilizează uneltele de lucru.
Cum arată ciuperca pe unghii?
Un exemplu de ciupercă a unghiilor din fotografie este arătat clar. Principalele semne ale onicomicozei sunt imediat vizibile: modificări ale culorii unghiei, îngroșarea acesteia și nodulări. În stânga este o unghie înainte de tratament, în dreapta după tratamentul cu laser.
Stadiile dezvoltării bolii
Boala se dezvoltă treptat. Imediat după infectare nu veți simți disconfort, aspectul unghiei cu greu se va schimba. Dar în timp, numărul simptomelor neplăcute crește. Ciuperca unghiilor are 3 etape:
- normotrofic - în grosimea unghiei apar dungi de culoare gălbuie și albicioasă, dar forma și grosimea acesteia nu se modifică, nu există hipercheratoză subunguală, adică îngroșare și detașare;
- hipertrofic - placa unghiei capătă o nuanță galbenă, gri sau maro, unghia se îngroașă din cauza hiperkeratozei, apare fragilitatea, marginile devin zimțate;
- distrofic - unghia devine mai subtire si se desprinde de pe patul unghial, se formeaza goluri.
De ce este ciuperca periculoasă?
Ar trebui să consultați un medic imediat ce observați primele modificări ale unghiei. Boala nu dispare de la sine; fără tratament se va răspândi în alte părți ale corpului și va progresa.
Dacă începeți boala, există riscul de complicații:
- adăugarea unei alte infecții, de exemplu, erizipelul - aceasta este o boală infecțioasă-alergică care apare pe piele sub formă de pete roșii;
- picior diabetic cu ulcere trofice pe picioare, în cazurile severe acest lucru duce la cangrenă;
- erupții cutanate alergice și peeling pe piele;
- în cazuri rare, afectarea organelor și sistemelor interne.
Ciuperca unghiilor nu este doar un defect extern, astfel încât automedicația poate provoca vătămări grave. Nu trebuie să luați medicamente fără prescripție medicală de la un specialist, deoarece acestea pot avea efecte secundare sau au un efect imprevizibil asupra organismului.
Există multe tipuri de ciuperci care cauzează boala. Pentru a găsi tablete și unguente care vor funcționa în cazul dvs. , trebuie să treceți la teste de laborator. În caz contrar, medicamentul poate fi inutil.
Care medic tratează ciuperca?
Bolile pielii și unghiilor sunt tratate de un dermatolog sau dermatovenereolog, el efectuează diagnostice și pregătește tratamentul. Dar există un dermatolog foarte specializat care se ocupă exclusiv de infecțiile fungice - un micolog.
Clinica profesională angajează dermatologi cu experiență; aceștia adoptă o abordare cuprinzătoare a tratamentului onicomicozei. În prima etapă, specialiștii examinează unghiile afectate. Apoi se efectuează diagnostice de laborator - vă permite să confirmați diagnosticul și să determinați tipul de ciupercă. După aceasta, medicul elaborează un plan de tratament, ținând cont de contraindicațiile pacientului și de dorințele acestuia.
Clinica modernă angajează și podologi - maeștri care pregătesc unghiile pentru tratamente ulterioare și efectuează pedichiuri medicale. Aceasta nu este aceeași procedură care se face în saloanele de înfrumusețare. Pentru a înțelege diferența, trebuie să luați în considerare tipurile de pedichiură:
- pedichiura medicală este tratamentul unghiilor cu probleme pentru un tratament mai eficient, în timpul procesului specialistul îndepărtează stratul deteriorat al unghiei, ca urmare, agenții antifungici acționează mai profund;
- O pedichiură terapeutică este o procedură care ajută la rezolvarea problemelor cu pielea și unghiile; în timpul procesului, maestrul poate folosi unguente, preparate, loțiuni etc. pentru vindecarea și tratarea zonelor cu probleme;
- pedichiura estetica - aceasta se face in saloanele de infrumusetare, face piciorul si unghiile mai atractive din punct de vedere estetic.
Un dermatolog și un podolog sunt specialiști care lucrează împreună pentru ca pacientul să poată scăpa cât mai repede de boala fungică.
Metode de eliminare a ciupercilor
Medicina modernă oferă mai multe opțiuni de tratament pentru onicomicoză. Să luăm în considerare fiecare metodă separat.
Medicamente
Farmaciile vând multe tablete, unguente și lacuri împotriva onicomicozei; acestea sunt numite antimicotice. Dar nu puteți cumpăra niciun medicament și nu puteți scăpa de boală, deoarece diferite medicamente sunt direcționate împotriva diferitelor tipuri de ciuperci. În plus, medicamentele antifungice sunt toxice, așa că trebuie respectată doza corectă.
O altă nuanță importantă: ciuperca este imună la medicament. Dacă nu este prima dată când luați medicamente, agentul cauzal al bolii poate dezvolta imunitate, așa că tratamentul va fi inutil.
Tencuieli speciale
Sunt lipite de unghia deteriorată, iar ingredientele active din compoziție luptă împotriva problemei. Dar produsul funcționează doar superficial; plasturele nu va ajuta să scapi de ciuperca din interiorul unghiei și a pielii.
În plus, nu este întotdeauna convenabil să mergi cu el: se poate desprinde la mers sau se poate desprinde din cauza umidității. Și dacă este afectată mai mult de o unghie, atunci aplicarea unui plasture pe fiecare deget nu este foarte convenabilă.
Terapia cu laser
Aceasta este cea mai eficientă metodă de tratament modernă. Laserul arată rezultate vizibile de la prima utilizare în 90% din cazuri. Nu există durere, arsură sau disconfort în timpul procesului, iar un tratament durează doar aproximativ 10 minute.
Tratamentul are loc în 2 etape:
- Laserul acționează profund asupra miceliului ciupercii pentru a o distruge. În același timp, pielea și țesuturile unghiilor sănătoase nu sunt deteriorate.
- Laserul reface placa unghiei, determinând-o să crească din nou mai repede.
Unguentele, tabletele și plasturii nu dau un efect atât de profund și rapid.
Laserul vă permite să evitați îndepărtarea unghiei și să mențineți placa sănătoasă.
Măsuri de prevenire
Pentru a evita tratarea ciupercii unghiilor, ar trebui să urmați măsuri preventive. Regulile simple vor ajuta la protejarea împotriva bolii:
- mentineti igiena personala - faceti dus regulat, purtati ciorapi curati, tundeti-va unghiile o data pe saptamana;
- dacă mergeți la o baie publică, saună, piscină, folosiți numai papuci individuali și un prosop;
- nu mergeți desculț în locuri publice;
- nu purtați pantofii altcuiva, chiar și papuci de casă, când vizitați;
- nu umbla cu pantofi umezi;
- întărește sistemul imunitar și menține sănătatea.
Când mergi la manichiură și pedichiură, nu ezita să-l întrebi pe maestru cum prelucrează și sterilizează accesoriile de lucru.
De ce este mai bine să nu te automedicezi, ci să apelezi la profesioniști?
În cel mai bun caz, după automedicație, ciuperca va reapărea pe unghii; în cel mai rău caz, utilizarea medicamentelor fără supravegherea unui medic vă va dăuna sănătății. Doar un medic poate selecta un tratament cuprinzător și poate scăpa complet de problemă.
La clinică, un dermatolog va efectua diagnostice și studii necesare. Apoi podiatrul va procesa și pregăti placa de unghii. Partea principală a tratamentului este efectuată cu ajutorul unui laser - specialiștii folosesc echipamente moderne inovatoare. Veți observa îmbunătățiri după prima procedură.
Pentru a face tratamentul ușor și procedurile plăcute, specialiștii tratează fiecare pacient cu grijă și căldură, iar medicii aleg o abordare individuală.